Do góry

Zupy Przepis na:

chłodnik litewski

chłodnik litewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 435

Dodano:

Odsłon: 534

Idealna zupa na upalne dni! W tym roku po raz pierwszy pojawił się na naszym stole i chyba będzie u nas gościł częściej Pomijając czas studzenia zupy to robi się ją naprawdę bardzo szybko.

Składniki

  • 1 litr wywaru
  • 8 małych buraków razem z liśćmi
  • 1 pietruszka razem z natką
  • 1 marchewka
  • 4 niewielkie ogórki
  • peczek rzodkiewki
  • garść posiekanego kopru
  • garść szczypiorku pokrojonego w kostkę
  • 2 gęste śmietanki 12% (po 400g)
  • 2 jogurty naturalne (po 400g)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • jaja ugotowane na twardo
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki i marchewkę umyć, obrać posiekać w drobne paseczki, łodyżki i liście także drobno posiekać.

  2. Wywar zagotować, dodać paseczki z buraczków, łodyżki, korzeń pietruszki oraz marchewkę, gotować 15 minut. Dodać liście oraz posiekaną natkę pietruszki, gotować 5 minut. Całość ostudzić.

  3. Do wywaru dodać kefir oraz śmietankę, dokładnie wymieszać do powstania jednolitej konsystencji.

  4. Ogórki oraz rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do chłodnika razem z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń