Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 242

Dodano:

Odsłon: 236

Szybkie , orzeźwiające i tanie danie na upalne, letnie dni.

Składniki

  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
    Lekko posolić i odstawić na 5 minut by puściły sok. Odcisnąć.
    Przełożyć do miski.

  2. Dodać jogurt zmieszany ze śmietaną, drobno posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , orzechy i sok z cytryny.
    Wymieszać.Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną cukru.

  3. Przed podaniem schłodzić. Udekorować koperkiem i "wianuszkiem" z orzechów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń