Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik ze świeżych ogórków

Chłodnik ze świeżych ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 1851 Ocena: 42612

Dodano:

Odsłon: 1248

Gdy upały dają się we znaki, najlepszym rozwiązaniem jest chłodnik. Tym razem proponujemy chłodnik z ogórka. Do tego jajko i plaster sera <3

Składniki

  • 600 g ogórków gruntowych
  • 1 l kefiru
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 plastry sera białego litewskiego
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę, by puściły wodę. Następnie odciskamy, dodajemy do kefiru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
    W tym czasie gotujemy jajka, które gotujemy pod przykryciem począwszy od zimnej wody. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy 1 min, później przelewamy wodą i studzimy. Obieramy i kroimy na pół.
    Każdą porcję podajemy z jajkiem i plastrem sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń