Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik ziołowy"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 163
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 34
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 47
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 163
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 34
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 47
Składniki
ok. 75 minut
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i dokładnie rozetrzeć z solą. Jajka ugotować na twardo (nie dłużej niż 10 minut, gdyż siarczane obwódki w chłodniku są wyjątkowo nieapetyczne). Zalać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia.
Rzodkiewki umyć. Posiekać, pociąć w słupki lub w plasterki. Natkę, szczypiorek, koperek i szczaw opłukać i zostawić, aby porządnie odciekły, inaczej chłodnik może zrobić się wodnisty. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce, posolić i po chwili odlać sok.
Szczaw, natkę pietruszki, koperek i szczypiorek drobno posiekać, włożyć do wazy. Dodać ogórka, rzodkiewki i ząbek czosnku. Zalać maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem, doprawić i chłodzić w lodówce przez godzinę. Podawać z jajkami.Źródło: Twoje Imperium