Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodniki fioletowy: Z jagód i truskawek"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 293
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 466
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 293
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 466
Składniki
Truskawki przebierz i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. To samo zrób z jagodami. Owoce połącz.
Połowę porcji owoców zmiksuj na gładko. Dodaj jogurt i miód. Jeszcze chwilę miksuj na najwyższych obrotach.
Pokrój pozostałe truskawki na małe kawałki. Odłóż osiem łyżek gęstej śmietany. Pozostałą śmietanę dodaj do chłodnika i dobrze wymieszaj. Gdyby zupa była za mało słodka, dodaj cukier. Migdały sparz, zdejmij skórkę i drobno posiekaj lub pokrój. Możesz też zetrzeć na grubej tarce albo użyć płatków. Rozlej zupę do talerzy. Do każdej porcji dodaj pokrojone truskawki i po dwie łyżki śmietany. Tuż przed podaniem chłodnik posyp migdałami.
Czas przygotowania: 20 minut 240 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień