Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące bliny ziemniaczane.

Chrupiące bliny ziemniaczane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1401 Ocena: 17826

Dodano:

Odsłon: 896

Szybkie i proste w wykonaniu chrupiące bliny ziemniaczane z cebulą i wędzonym boczkiem.

Składniki

  • ziemniaki 9 szt.
  • cebula 1 szt.
  • boczek wędzony 4 plasterki
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • jajka kurze 2-3 szt.
  • mąka pszenna 2-3 łyżki
  • skrobia ziemniaczana (w zależności od ziemniaków) 2 łyżki
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrane ze skórki myjemy i trzemy na pulpę. dodajemy pokrojoną cebulę i boczek w kostkę, jajka, mąki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Tak przygotowaną pulpę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęła.

  2. Po 30 minutach pulpę jeszcze raz mieszamy i smażymy placki na rozgrzanej patelni, na rumiano z obydwu stron.

  3. Placki podajemy na gorąco z czym kto lubi, jogurtem, zsiadłym mlekiem czy gęstą śmietaną.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń