Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 933

Dodano:

Odsłon: 5442

Lato w pełni, przyszła ochota na gofry :) Chrupiące, świeżutkie i pachnące. Polecam :)

Składniki

  • Składniki do przygotowania około 10-12 gofrów (moja gofrownica wydaje gofry w rozmiarze 13x13 cm):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • ½ litra mleka
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczam w rondelku na małym ogniu. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję.
    Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką.
    Rozgrzewam gofrownicę i zalewam ciastem. Piekę około 4 minut, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu układam gofry na kratkę, żeby oddały ciepło. Jeśli nie będą miały takiej możliwości – zmiękną.
    Teraz układam na gofrach to, na co najbardziej mam ochotę i gotowe.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń