Do góry

Dodatki Przepis na:

Chrupiące mini chałki z czarnuszką.

Chrupiące mini chałki z czarnuszką.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 927 Ocena: 8463

Dodano: 08.02.2018

Odsłon: 3838

Pyszne mini chałki z czarnuszką, idealne do śniadania czy kolacji. Proste i łatwe w wykonaniu. Z podanego przepisu wychodzi 10 mini chałek, każda o wadze 77 gram. Polecam.

Składniki

  • Zaczyn:
  • mąka pszenna Typ 500 1 szklanka (około 170 g)
  • drożdże świeże 2 g
  • woda 150 ml
  • Ciasto właściwe:
  • mąka pszenna Typ 500 40 dag
  • mleko w proszku 1 czubata łyżka
  • drożdże świeże 10 g
  • oliwa z pestek winogron lub inna 2 łyżki
  • woda ciepła pół szklanki 125 ml
  • sól 1 płaska mała łyżeczka
  • jajko kurze do posmarowania chałek
  • czarnuszka do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczyn:

    mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
    drożdże świeże 2 g
    woda 150 ml

    Wykonanie zaczynu:

    Z podanych składników przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu gdy zaczyn podwoi swoją objętość.

  2. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, wszystkie składniki ciasta właściwego, oraz cały zaczyn.

  3. Z początku wyrabiamy mikserem (hakami) ciasto.

  4. W drugiej fazie ciasto wyrabiamy ręcznie, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, odchodzące od dłoni.

  5. Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.

  6. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

  7. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając dłonią w ciasto.

  8. Ciasto dzielimy na 10 równych części.

  9. Podzielone kawałki ciasta przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut żeby ciasto odpoczęło.

  10. Z każdego kawałka formujemy 3 ruloniki. Z trzech ruloników zaplatamy warkocz.

  11. Dokładnie zlepiamy końcówki, zaklejając je pod spód warkocza.

  12. Tak uformowane chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  13. Ułożone mini chałki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.

  14. Wyrośnięte mini chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

  15. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 30 minut bez termoobiegu, grzałki góra - dół.

  16. Mini chałki po 30 minutach pieczenia.

  17. Upieczone mini chałki studzimy na kratce.

  18. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń