Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiące plasterki jabłka

Chrupiące plasterki jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 4805

Dodano:

Odsłon: 901

Chrupiace plasterki jablka smazone w panierce z pestkami dyni. Moga byc deserem, ciepla kolacja, albo nawet glównym daniem na slodko, gdyz sa nie tylko bardzo smaczne, ale i syte...

Składniki

  • 4 słodko-kwaśne jabłka
  • 600 ml soku jabłkowego
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 2 laski cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g bułki tartej
  • 60 g siekanych lub mielonych pestek dyni
  • kilka łyżek mąki
  • 1 - 2 jajka
  • masło klarowane (1/2 cm wysokości w patelni)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 400 g lodów waniliowych
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne i porkroic w plastry grubosci ok. 1 cm.
    Zagotowac sok z winem, cukrem i cynamonem, dodac plastry jablek i gotowac jeszcze ok. 6 min.
    Jablka przecedzic przez sito, plyn odstawic (podgrzany smakuje jak jablkowy poncz)
    Mielone lub siekane pestki dyni wymieszac z bulka tarta, jablka "wysuszyc" miedzy 2 warstwami recznika papierowego a nastepnie obtoczyc w mace, jajku i mieszance bulki tartej z pestkami dyni.
    Smazyc na zloty kolor, nastepnie polozyc na reczniku papierowym, aby zebrac nadmiar tluszczu.

  2. Posypac cukrem pudrem, podawac np. z lodami waniliowymi i ewentualnie z jablkowym ponczem pozostalym z gotowania jablek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń