Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiący kulebiak z mięsa mielonego

Chrupiący kulebiak z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Chrupiący kulebiak z mięsa mielonego"

Składniki

  • Dobrze przyprawione
  • podsmażone mielone mięso z dodatkami owijamy w ciasto francuskie i pieczemy! Cała tajemnica tego efektownego dania tkwi w tym
  • że ciasto zos tało odpowiednio ponacinane
  • a następnie... zaplecione
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim 1/2 kg mielonego mięsa woło- wego. Dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Smaż chwilę.

  2. Do mięsa dołóż grubo startą mar- chew i 1/2 szkl. rodzynek. Dodaj koncentrat pomidorowy. Duś 5 min, wystudź. Rozwiń ciasto francuskie, środek posyp tartą bułką. Na środku rozłóż masę.

  3. Zaczynając od jednego końca, zawijaj paski na mięso, tworząc na wierzchu efektowną przepla- tankę. Wierzch również posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st.

  4. Z obu stron mięsnej masy ponacinaj nożem (albo radełkiem) ciasto tak, by powstały paski o szer. ok. 2 cm (tak jak pokazu- jemy na zdjęciu). Posmaruj je rozmąconym jajkiem.

  5. Kulebiak świetnie smakuje za- równo na ciepło, jak i na zimno. Podawaj go pokrojonego w plas- try. Jako dodatek, serwuj jogurt ze startym ogórkiem, doprawiony solą, pieprzem i czosnkiem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń