Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie, pyszne Chrusty w trochę innym wydaniu, smakują tak samo, a za to jak wyglądają !
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 412
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 412
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, śmietanę i alkohol. Ugnieć ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkuj na około 1-2 mm. Na rozwałkowanym placku powycinaj po równo krążki przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka, np. 3 wielkości szklanki, 3 literatki, 3 kieliszka i tak do zużycia całej powierzchni.
Każdy krążek niezależnie od wielkości po przecinaj na obrzeżach tak aby powstały mniej więcej równe płatki. Na największy krążek nałóż średni, potem mały i mocno przyciśnij palcem na środku wszystkich złożonych warstw, tak aby w tym miejscu ciasto nam się skleiło.
Gotowe róże układaj na ściereczce.
Smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym smalcu tak aby róże podczas smażenia mogły swobodnie pływać.
Usmażone chrustowe róże posyp cukrem pudrem.
;-D