Do góry

Śniadania Przepis na:

Ciabatta

Przepis dnia 2011-06-22
Ciabatta

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6555

Dodano:

Odsłon: 15416

Ciabatta to włoski biały chleb pieczony z mąki pszennej na drożdżach. Bochenek ma wydłużony, płaski kształt. Pieczywo ma chrupiącą skórkę i sprężysty, miękki miąższ. Znakomita na kanapki :)

Składniki

  • Na zaczyn:
  • 7g drożdży świeżych
  • 200ml letniej wody
  • 175g mąki pszennej chlebowej
  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • 7g drożdży (świeżych)
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200ml wody (letniej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 340g mąki pszennej (chlebowej)
  • garśc oliwek (opcjonalnie)
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczyn: dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozprowadzamy wodą, dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin w ciepłe miejsce.

  2. Ciasto właściwe: drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku. Dodajemy do zaczynu. Wlewamy również wodę i oliwę. Mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z solą. Ciasto będzie raczej rzadkie, ja wyrabiałam łyżką do momentu aż zaczęło odchodzić od ścianek miski. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Jeśli chcemy ciabatty z dodatkiem oliwek dodajemy je pod koniec wyrabiania ciasta.

  3. Po 2 godzinach przygotowujemy blaszkę - wykładamy ją papierem do pieczenia i obsypujemy mąką. Ciasto nabieramy ręką i szybkim ruchem przekładamy na blaszkę, lekko formujemy w długie, płaskie bułeczki, ale nie ugniatamy za mocno. Pieczywo oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20 minut.

  4. Pieczemy około 20-25 minut w 220 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Benek1234 26 stycznia 2015 zrobiłem ten przepis w automacie , proporcje takie same ,dodałem tylko suszone pomidory i oliwki , ciasto tak wyrosło że musiałem otwierać automat w czasie rośnięcia i trochę docisnąć bo wylewało się z formy:)))) chlebek wyszedł naprawdę smaczny!!

automat kenwood bm450
program 1
bochenek 1kg
skórka średnia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 10 marca 2012 Za przepis "5" , zamiast oliwek dodam smażną cebulę . Pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 22 czerwca 2011 Uwielbiam ciabattę, często kupuję je w zaprzyjaźnionej piekarni, ale te domowe pewnie o niebo lepsze. Może się odważę i spróbuję zrobić. 5 za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 22 czerwca 2011 U mnie wyszło 5 dość sporych bułek (każda w sumie wyszła innej wielkości i kształtu, ale były spore).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 22 czerwca 2011 Chętnie wypróbowałabym takiego chlebka jako dodatek do sałatki albo kolacji na ciepło. Czy możesz niej więcej określić ile i jak duże pieczywo wychodzi z tych proporcji ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 20 czerwca 2011 Hmm, uwielbiam domowe pieczywo - z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń