Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciabatta zapiekana z farszem z mielonego mięsa

Ciabatta zapiekana z farszem z mielonego mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Ciabatta zapiekana z farszem z mielonego mięsa"

Składniki

  • 1 chleb ciabatta
  • 60 dag mielonej karkówki
  • 2 duże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1 spory pęczek bazylii
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki masła
  • 15 dag sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz. Przygotowanie: 65 min; Porcja: 410 kcal
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Podstawowe na 8 porcji:

  2. chleb ciabatta (ew. bagietka)

  3. 60 dag mielonej karkówki

  4. duże pomidory

  5. Cebulę obierz, posiekaj. Bazylię opłucz, trochę zostaw do dekoracji, a resztę drobno pokrój.

  6. Mięso wymieszaj z cebulą i 2/3 bazylii. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj z masłem.

  7. Zetnij wierzch bochenka, wydrąż go. Środek ciabatty posmaruj masłem czosnkowym i napełnij mięsnym nadzieniem. Piecz 20 minut w temperaturze 200oC.

  8. Pomidory oraz mozzarellę potnij w plasterki. Ułóż na wierzchu bochenka nafaszerowanego mięsem. Skrop oliwą. Posyp resztą bazylii. Piecz jeszcze 25 minut. Kiedy lekko przestygnie potnij ciabattę w grube plasterki. Kanapki podawaj na ciepło.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń