Do góry

Desery Przepis na:

Ciacho francuskie z jabłkami

Ciacho francuskie z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 899

Zebrałam w sadzie trochę papierówek, a że i w lodówce miałam ciasto francuskie to zrobiłam ciacha z jabłkami. Wyszły pycha.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego - u mnie light
  • 6 małych papierówek lub 2 duże jabłka
  • 20 słodzików i cynamon/ cukier
  • 1 jajko
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, włożyć do garnuszka, poddusić chwilę, dodać słodziki lub cukier oraz cynamon - wg, uznania.
    Nie napisałam ilości cynamonu, gdyż ja osobiście daję sporo cynamonu
    a ktoś może oczywiście dodać mniej. Półtwarde jabłuszka odstawić do lekkiego ostygnięcia.


  2. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na desce i wykrawać 8 równych części.
    W zależności od formy ciasteczka (prostokąty lub trójkąty) ułożyć jabłka
    - dla prostokątów na środku, dla trójkątów z jednego brzega ciasta.
    Brzeg ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Zlepić brzegi. Ponakłuwać widelcem ciasteczka. Posmarować ciastka jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, w temperaturze 220 stopni C. piec ok. 25 -30 minut.

    Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

    Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń