Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciapkapusta

Przepis dnia 2014-12-01
Ciapkapusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1873 Ocena: 43068

Dodano:

Odsłon: 8784

Kuchnia śląska zawsze przyciągała mnie swoim wyrazistym smakiem. Pomieszanie ziemniaków ,kiszonej kapusty i cebuli wyszło bardzo smacznie. Polecam zamiast "tradycyjnych" ziemniaków.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kapusty kiszonej
  • cebula
  • łyżeczka kminku (można użyć też mielonego)
  • łyżka masła
  • sól ,pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ,ubijamy.
    Odciśniętą z soku i drobno posiekaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kminku (ma być miękka ,w razie potrzeby dolewamy gorącą wodę).
    Cebulę siekamy i szklimy na maśle.
    Wszystkie składniki mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 01 grudnia 2014 Uwielbiam :) Sama taką robię dla rodzinki, tyle, że cebulkę przesmażam na smalcu (namiastka mięsa dla moich mięso-pochłaniaczy). Kuchnia śląska nie ma sobie równych :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 listopada 2014 Dawno nie robiłam a uwielbiam.Jutro nadrobię zaległości:)Dzięki za przypomnienie:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 27 listopada 2014 uwielbiam :-) robimy podobnie od lat, tylko równiez z podsmazonym boczkiem i cebulą ale nie miałam pojęcia, że to danie ma taką nazwę :-) u mnie w domu nazywamy je "kryzysowe" :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 27 listopada 2014 Potwierdzam, że takie połączenie puree ziemniaczanego z kiszoną kapustą jest bardzo smaczne :-) i jak widzę ,,kuchnia" nie ma granic :-). Tutaj w Holandii jest również bardzo popularne , dodatkowo łączy się całość z podsmażonym boczkiem z cebulką - podobnie jak przy połączeniu ziemniaków z jarmużem .

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 27 listopada 2014 Ja do całości dodałabym jeszcze podsmażony boczek, hmmmm......

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń