Do góry

Desery Przepis na:

Ciasta Red Velvet z czekoladą

Ciasta Red Velvet z czekoladą

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2709

Dodano: 23.10.2012

Odsłon: 9793

Więcej

Składniki

  • 2 ½ szklanki mąki tortowej
  • 2 ½ łyżki kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 390 g masła, temp. pokojowa
  • 1 ½ szklanki cukru sypkiego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 ½ łyżeczki octu winnego
  • 1 ½ łyżeczki wanilii
  • 1 łyżka barwnika czerwonego do żywności
  • 1 1/3 szklanki pokrojonej białej czekolady
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnej miseczce miksujemy masło na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 4 minuty. Do masy z masła dodajemy jajko oraz żółtko, mieszamy. Dodajemy ocet winny, wanilię oraz barwnik i mieszamy do połączenia. Cały czas miksując dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy ½ szklanki białej czekolady, mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki ( na 1 kuleczkę około łyżka i pół ciasta ) i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę w dużych odstępach, ponieważ ciasteczka będą na koniec płaskie.. Następnie do każdej kuleczki lekko wciskamy parę małych kawałeczków białej czekolady, starając się, aby nie spłaszczyć za mocno kuleczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C i pieczemy 9-10 min. Ciasteczka po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie studzimy na kratce. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 października 2012 Te ciasteczka wielce cieszą oczy :) A używasz barwnika w proszku czy płynie ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń