Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Cookie Monstera z ulicy sezamkowej

Ciasteczka Cookie Monstera z ulicy sezamkowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 804

Dodano:

Odsłon: 1378

Czy gdy byliście dziećmi oglądaliście Ulicę Sezamkową? Ja ją uwielbiałam, a najfajniejszym zwierzakiem był zdecydowanie Ciasteczkowy Potwór. No i Oskar, ale on kulinarnie niewiele ma do zaoferowania;) Ciasteczkowy zawsze miał chrupiące ciacha z kawałkami czekolady. Dziś prezentuję Wam przepis na takie, którymi on się zajadał. Ciasteczka wychodzą bardzo chrupiące. Średnica pojedynczego ciastka z podanej porcji to około siedem centymetrów. Do moich dodałam jeszcze rodzynki, ale wiem, że nie wszyscy za nimi przepadają. Ewentualnie można je pominąć. Zachęcam też do zrobienia swojej wersji z orzechami, żurawiną, migdałami lub innymi dodatkami jakie tylko wpadną Wam do głowy.

Składniki

  • 140g mąki pszennej
  • 80g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170g masła
  • 200g brązowego cukru
  • 80g białego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 200g ciemnej czekolady
  • 70g rodzynek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aż będą miękkie.
    Masło wymieszać z cukrem białym i brązowym.
    Dodać jajka i pastę waniliową.
    W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę żytnią, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i sól.
    Wmieszać mąkę w masę maślaną.
    Czekoladę rozdrobnić.
    Do ciasta dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać.
    Nagrzać piekarnik do 175C.
    Ciasto odstawić do lodówki na 15 minut.
    Po wyciągnięciu ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blasze do pieczenia.
    Piec przez ok. 15 minut, aż do zarumienienia się brzegów.
    Schłodzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 stycznia 2014 Tak jak napisałam -nie jadam (czasami tak)słodyczy,nie robię ich,ale generalnie nie komentuję.Te ciacha muszę,bo są bardzo smakowite,ale co to jest pasta waniliowa ? Znam laskę waniliową i wanilię (nie wanilinę)w płynie,ale pasta ? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń