Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 260

Dodano:

Odsłon: 2939

Pyszne i proste w wykonaniu ciastka migdałowe z przyprawą cynamonową. Ciastka mocno kojarzą się z łakociami przywożonymi przez ciocię z Niemiec.

Składniki

  • 2 białka
  • 170 g drobnego cukru
  • 250 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Dodawaj kolejno cukier łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie już lśniąca i jednolita, zabierz z niej 40 g i odstaw na bok. Do większej części białek dodaj cynamon i mielone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj jednak powoli, by masa nie straciła za dużo powietrza. Gdy wszystko się już połączy przełóż ciasto do miski wyłożonej folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

  2. Kolejnym etapem jest rozwałkowanie ciasta na blacie podsypanym cukrem pudrem. Rozwałkuj je na grubość mniej więcej 1 cm. Wytnij przy użyciu foremki gwiazdki a następnie posmaruj je z wierzchu wcześniej odstawionymi białkami.

  3. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni i piec ciastka przez około 20-25 minut. Pilnuj aby lukier na wierzchu nie zrobił się żółty. Gdy ciastka się już upieką zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie można przełożyć je na kratkę do ostudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 20 listopada Skład tych ciasteczek mocno przywołuje na myśl makaroniki - muszą być przepyszne, zapisuję recepturę :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń