Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 85

polecam :-)

Składniki

  • Mąka pszenna – 3 szkl
  • Mleko ciepłe -1 szkl
  • Drożdże – 2,5 dag
  • Jajko – 1 szt
  • Cukier -6 łyżek
  • Masło rozpuszczone – 10 dag
  • Sól- 1 szczypta
  • Białko – 1 szt
  • konfitura
  • lukier
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość.
    Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier.
    Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki.
    Konfiturę układamy na krążkach, delikatnie zawijamy brzegi do środka tworząc kulę. Układamy sklejeniem do spodu.
    Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC. Podczas pieczenia smarujemy białkiem.
    wystudzone zdobimy lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń