Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe

Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe

Autor: aaasikkk

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1074

Dodano: 26.08.2015

Odsłon: 1769

Przepis z szerokim polem do popisu, gdyż w zależności od użytych bakalii, wychodzi mnóstwo ciekawych wariacji ciastek do wypróbowania. Tym razem postawiłam na klasyk - czekoladę jako główny dodatek!

Składniki

  • 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; istotne a
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 1 jajko (całe)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta, ja nie dodawałam
  • 1 tabliczka białej czekolady - pokroić w kostkę
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na 2 i 1/2 dużej blachy ciastek.

  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę.

    Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował. Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką.

  3. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu.

    Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń