Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie ciastek zawsze wydawało mi się zajęciem trudnym oraz wymagającym specjalnych sprzętów i przyrządów kuchennych, których nie posiadam. Byłam w błędzie. Można zrobić to łatwo, szybko i przyjemne. Efekt jest przepyszny, a jedyne sprzęty potrzebne do tego to zwykły mikser i oczywiście piekarnik :)
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 356
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2246
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1823
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 652
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 356
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2246
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1823
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 652
Składniki
Masło i masło orzechowe wyciągamy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie ucieramy je z cukrem i jajkiem. Do puszystej masy dodajemy stopniowo składniki suche (mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą). Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wsypujemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i mieszamy łyżką.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Blaszaną półkę z piekarnika wykładamy papierem.
Ciasteczka najlepiej formować w jednorazowych gumowych rękawiczkach, gdyż wtedy ciasto nie oblepia dłoni. Robimy małe kulki, a kładąc na blaszkę spłaszczamy na krążki.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.