Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczkowa łączka"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj całe jajko oraz łyżkę mleka. Na koniec wsyp mąkę przesianą razem naturalnym gorzkim kakao. Z przygotowanych składników starannie zagnieć gładkie ciasto, schłodź.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o gru bości ok. 5 mm. Foremkami w kształcie kwiatków oraz motylka powycinaj ciasteczka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Pozostaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj lukier.
Cukier puder utrzyj z sokiem wyciśniętym z cytryny (i, ewentualnie, odrobiną wrzątku). Podziel na porcje. Każdą zabarw na inny kolor, używając różnych barwników spożywczych.
Zimne ciastka pomaluj kolorowymi lukrami i ozdób kolorową posypką cukrową.
20 sztuk, czas ok. 50 min; porcja – 120 kcal, cena 50 grŹródło: Świat kobiety