Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczkowe lizaki

Ciasteczkowe lizaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 189

Cake pops to popularne ciasteczka na patyku, smakują dzieciom i dorosłym. Przepis na ok 15 lizaków w zależności od wielkości.

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4szkl cukru
  • 3/4 mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 125g serka mascarpone
  • 4 łyżki nutelli
  • 1 łyżka oleju
  • płynna czekolada mleczna, biała lub gorzka
  • kolorowa posypka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania piany z białek dodać cukier następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę całość wymieszać delikatnie łyżką. Wylać biszkopt do formy. Piec ok. 35-40 min w temp. 160-175stopni.
    Biszkopt po wystygnięciu drobno pokruszyć, dodać serek mascarpone, nutellę i łyżkę oleju. Całość wymieszać. Wyrobioną masę włożyć na 15 min do zamrażarki.
    Po wyjęciu z zamrażarki oddzielić porcję i utoczyć kulki. Następnie kulki nadziać na patyczki umoczone w czekoladzie, następnie zanużyc w czekoladzie kulki (czekolada moze być bała, mleczna, gorzka) i wstawić na następne 15 min do zamrażarki. Ponownie po wyjęciu z zamrażarki otoczyc kulki w czekoladzie zamaczając w posypce. Lizaki ciasteczkowe przechoywać w lodówce. Wyjąć ok 30min przed spożyciem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Szaffranka 04 czerwca Pomysłowe :) Pasują na imprezkę urodzinową dla dzieci.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń