Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka francuskie z połówkami brzoskwiń: oczy Garfield'a

Ciastka francuskie z połówkami brzoskwiń: oczy Garfield'a

Autor: Chillnezka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 728

Dodano: 13.01.2018

Odsłon: 343

Nie wiem, jak to było u Was, ale w moim mieście dzisiaj przez kilka chwil padał drobny śnieg, który od razu skojarzył mi się z przesiewaniem śnieżnobiałego cukru pudru przez sito. Stąd pomysł na poranny wypiek: kwadraty z ciasta francuskiego z soczystymi połówkami brzoskwiń, bielone cukrem. Czy Wam także przypominają oczy kota Garfield'a z kreskówki?

Składniki

  • 2 płaty świeżego ciasta francuskiego
  • 1 puszka połówek brzoskwiń w syropie
  • 1 jajko
  • cukier puder
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć z papierem na blacie, każdy płat przeciąć wzdłuż na pół.
    Na jednej części położyć w równych odstępach 3 połówki brzoskwiń, nakryć drugim płatem i rozciąć w poprzek na 3 części, by powstały kwadratowe ciastka.

  2. Boki ciasta zawinąć dowolnie w falbankę; można ją docisnąć widelcem. Zrobić delikatne nacięcia
    od góry, by widać było fragment brzoskwiń i ciasto się otworzyło lekko podczas pieczenia.

  3. Smarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem i zapiekać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
    18 - 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
    Po wystygnięciu obficie posypać przesianym cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń