Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka księżyce w wanilinowym cukrze

Ciastka księżyce w wanilinowym cukrze

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Ciastka księżyce w wanilinowym cukrze"

Składniki

  • 25 dag zimnego masła
  • 27
  • 5 dag drobnego cukru
  • 30 dag mąki
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki cukru waniliowego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 120 minut

  2. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać mielone migdały oraz 12,5 dag cukru i 1 torebkę cukru wanilinowego. Dołożyć masło pokrojone na małe kawałeczki.

  3. posiekać nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodać żółtka i szybko (żeby rękami nie ogrzewać) zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

  4. Schłodzone ciasto podzielić na małe porcje. Z każdej uformować wałeczek. Wygiąć go tak, aby przypominał księżyc. Ciastka ułożyć na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec po 12-15 minut.

  5. Upieczone ciastka ostrożnie zdjąć z blachy wraz z pergaminem i przestudzić. Pozostały cukier wymieszać z drugą torebką cukru wanilinowego. Ciastka obtoczyć w przygotowanej cukrowej mieszance.

  6. Do ciasta kruchego bierzemy schłodzony tłuszcz (masło, margarynę). Inaczej zostanie wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie twarde jak kamień.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń