Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z dziurką.

Ciastka z dziurką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1891

Dodano:

Odsłon: 1566

Przepyszne kruche ciasteczka, które znikają jeszcze zanim przyjdą goście.

Składniki

  • Mąka- o,5 kg
  • Margaryna palma - 250 g
  • Jajka - 3 szt (1 całe i 2 żółtka)
  • Cukier puder - 140 g
  • Proszek do pieczenia mały - 1 szt
  • Masa: Masło - 200 g
  • Cukier puder - niepełna szklanka
  • Żółtka - 2 szt
  • Kwasek cytrynowy - pół łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:

    Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Dodać resztę składników i zarobić ciasto.
    Ciasto wstawić do lodówki na 0,5 godziny.
    Następnie rozwałkować i wykrawać literatką kółka.
    W połowie kółek zrobić na środku dziurkę.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 15 minut.

  2. Sposób przygotowania:

    Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Pod koniec ucierania dodać kwasek cytrynowy.
    Ciastka przekładać masą: smarować całe kółka i przykładać kółko z dziurką.

  3. LUKIER
    Składniki:

    - Białko - 1 szt
    - Cukier puder - 3/4 szklanki

    Sposób przygotowania:

    Białko ucierać z cukrem pudrem przez około 45 minut.
    Posmarować lukrem wierzch ciastek.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń