Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób poszukuje w internecie odpowiedzi na pytanie, jak zrobić barszcz biały. Taki prawdziwy i esencjonalny, bo na wywarze mięsnym. Dla wielu to pyszne wspomnienie z dzieciństwa. Nic nie mogło się przecież równać z białym barszczem z przepisu babci. Jak odwzorować ten smak?
Barszcz biały to jedna z ulubionych potraw Polaków. Jest jedną z najstarszych i najpopularniejszych zup w tradycyjnej kuchni polskiej. Jej historia sięga aż średniowiecza, w którym gotowano potrawy na wywarze z różnych zbóż. Gotowano ją na wsiach jako danie proste i tanie, ale bardzo sycące. Wykorzystywano wszystkie składniki, dostępne wówczas w gospodarstwach. Do garnka trafiała woda, mąka, czosnek i przyprawy. Dopiero z czasem zaczęto dodawać też mięso, a jeszcze później - zabielano ją śmietaną.
Dziś przepis na barszcz biały z kiełbasą występuje w naprawdę wielu różnych wariacjach. Dodaje się do niego ziemniaki, jajka, a nawet chrzan. Mimo tych różnic najważniejsze jest, żeby miał delikatnie kwaskowaty smak. Jak zrobić barszcz biały? Musisz zacząć od wywaru mięsnego - na wędzonych żeberkach lub białej kiełbasie. Dodajesz przyprawy, czosnek i gotujesz do miękkości mięsa. Następnie dodajesz zakwas pszenny, który możesz przygotować samodzielnie w domu. Gotujesz, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawiasz solą, pieprzem i zabielasz zahartowaną śmietaną. Barszcz biały tradycyjny serwuje się z jajkiem na twardo, białą kiełbasą i świeżym pieczywem.
Barszcz biały z kiełbasą to jedna z najważniejszych zup na Wielkanoc. To nie tylko potrawa, ale wręcz element rodzinnej tradycji. W wielu polskich domach zaczyna się od niego świąteczne śniadanie, a w większości podaje na wielkanocny obiad. Tradycja sięga czasów, gdy zupa była symbolem zakończenia postu i powrotu do spożywania mięsnych posiłków.
Barszcz biały wielkanocny przygotowuje się podobnie jak ten klasyczny. Nie może w nim jednak zabraknąć jajek (symbolu odrodzenia) oraz białej kiełbasy. To na jej bazie powstaje najczęściej mięsny wywar, a potem jej kawałki trafiają do misek. Dla chrześcijan to także znak dobrobytu i obfitości. Popularnym dodatkiem w tym okresie jest też chrzan - możesz dodać go bezpośrednio do garnka albo każdemu do miski (aby zróżnicować stopień jej ostrości). Jego wyrazisty smak idealnie komponuje się z kwaśną nutą barszczu.
Duży garnek, patelnia (grillowa)
Skoro wiesz już, jak ugotować biały barszcz na kiełbasie, przyjrzyj się bliżej jego kaloryczności oraz użytym składnikom. Dzięki tym informacjom będziesz bardziej świadomy tego, jakie produkty wybierać w sklepie, aby uzyskać najlepszy smak zupy.
Nie każdy wie, czy barszcz biały to żurek. Niektórzy mylą je ze sobą i używają nazw zamiennie, a tymczasem to duży błąd. Warto zapamiętać, że barszcz biały i żurek to dwie zupełnie różne od siebie zupy. Choć obie to tradycyjne potrawy kuchni polskiej, to różnią się od siebie zakwasem. Barszcz biały robi się na tym pszennym, natomiast żurek - na żytnim. Dzięki temu żurek ma kwaśniejszy, bardziej intensywny i wyrazisty aromat oraz gęstszą konsystencję. Natomiast barszcz biały na zakwasie pszennym jest łagodniejszy, ma delikatniejszy smak i konsystencję.
Zupy mogą natomiast zawierać te same składniki, np. jajko na twardo, ziemniaki, białą kiełbasę czy czosnek. Do żurku częściej jednak dodaje się majeranek, w barszczu białym jest on pomijany. Co ciekawe, w części Polski na wiosenne święta podaje się żurek, a w innych regionach barszcz wielkanocny. To dodatkowo rodzi trudności w rozróżnieniu, czy barszcz biały to żurek i na odwrót.
Choć gotowy zakwas na barszcz biały w butelce można kupić nawet w osiedlowym sklepie, to warto samodzielnie go przygotować. Wtedy zupa staje się jeszcze smaczniejsza. Tym bardziej że większość sprawdzonych przepisów na barszcz biały na białej kiełbasie zawiera też instrukcję, jak zrobić zakwas na barszcz biały. Wiadomo, że musi powstać na bazie mąki pszennej. To fermentowana esencja do zupy, która później nadaje jej charakterystycznego, lekko kwaśnego posmaku.
Do przygotowania domowego zakwasu na barszcz biały potrzebny będzie większy słój. Wystarczy wymieszać w nim ok. 5 łyżek mąki z 500 ml ciepłej wody. Do mikstury dodaje się też dwa ząbki czosnku, kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu. Naczynie następnie przykrywa się ściereczką płócienną lub gazą i odstawia w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Codziennie, drewnianą łyżką, trzeba lekko przemieszać zakwas. Po kilku dniach nabierze charakterystycznego zapachu. Naturalny zakwas na barszcz biały podkręci smak zupy, która będzie jeszcze pyszniejsza.
Czy zupa powinna stać się tylko barszczem wielkanocnym, który zajadamy raz do roku? Jak tłusta to potrawa i jak wpływa na nasze zdrowie? Kaloryczność barszczu białego zależy przede wszystkim od użytych składników. Sama baza, jeśli przygotujesz ją na zakwasie i warzywach, jest dość lekka. Porcja takiej zupy może mieć ok. 120 kcal. To, co dodaje jej kalorii, to kiełbasa, jajka i śmietana. Produkty znacznie zwiększają wartość energetyczną potrawy. Gdy wybierzesz tłustsze mięso albo dodasz więcej śmietany, niewielka miska barszczu białego może mieć już 450 kcal. Jeśli chcesz, aby kaloryczność barszczu białego była niska, to postaw na chudszą kiełbasę, zamień śmietanę na jogurt naturalny i dodaj tylko jedno jajko. Zupa wciąż będzie pyszna, a przy okazji też nieco lżejsza.
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 40
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3550
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 158
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 50
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 61
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 40
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3550
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 158
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 50
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 61
Składniki
Przygotuj 1,5 litra warzywnego wywaru (na włoszczyźnie, z dodatkiem ziemniaków, które potem wykorzystasz). Odcedź warzywa.
Pokrój w kostkę boczek. Podsmaż na dnie garnka z grubym dnem. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, zalej go gorącym wywarem warzywnym i zagotuj z dodatkiem obranych ząbków czosnku, majeranku, listka laurowego i ziela angielskiego. Gotuj przez około 15-20 minut.
Stopniowo dolej do gotującego się wywaru zakwas (do smaku), a następnie - zahartowaną wywarem śmietanę. Dopraw barszcz biały do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj wyjęte wcześniej z wywaru, pokrojone ziemniaki (by się ogrzały w zupie).
Pokrój w plasterki (lub na większe kawałki - wówczas ponacinaj je w poprzek) kiełbasę i obsmaż na patelni (najlepiej grillowej).
Podawaj biały barszcz z kiełbasą i pokrojonymi na ćwiartki jajkami oraz ze świeżym pieczywem.