Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Barszcz biały z kiełbasą
  • Zupy
  • Przepis na

Barszcz biały z kiełbasą

11.04.2025 Odsłon: 7308
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Wiele osób poszukuje w internecie odpowiedzi na pytanie, jak zrobić barszcz biały. Taki prawdziwy i esencjonalny, bo na wywarze mięsnym. Dla wielu to pyszne wspomnienie z dzieciństwa. Nic nie mogło się przecież równać z białym barszczem z przepisu babci. Jak odwzorować ten smak?

Przepis na barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały to jedna z ulubionych potraw Polaków. Jest jedną z najstarszych i najpopularniejszych zup w tradycyjnej kuchni polskiej. Jej historia sięga aż średniowiecza, w którym gotowano potrawy na wywarze z różnych zbóż. Gotowano ją na wsiach jako danie proste i tanie, ale bardzo sycące. Wykorzystywano wszystkie składniki, dostępne wówczas w gospodarstwach. Do garnka trafiała woda, mąka, czosnek i przyprawy. Dopiero z czasem zaczęto dodawać też mięso, a jeszcze później - zabielano ją śmietaną.

Dziś przepis na barszcz biały z kiełbasą występuje w naprawdę wielu różnych wariacjach. Dodaje się do niego ziemniaki, jajka, a nawet chrzan. Mimo tych różnic najważniejsze jest, żeby miał delikatnie kwaskowaty smak. Jak zrobić barszcz biały? Musisz zacząć od wywaru mięsnego - na wędzonych żeberkach lub białej kiełbasie. Dodajesz przyprawy, czosnek i gotujesz do miękkości mięsa. Następnie dodajesz zakwas pszenny, który możesz przygotować samodzielnie w domu. Gotujesz, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawiasz solą, pieprzem i zabielasz zahartowaną śmietaną. Barszcz biały tradycyjny serwuje się z jajkiem na twardo, białą kiełbasą i świeżym pieczywem.

Barszcz biały wielkanocny

Barszcz biały z kiełbasą to jedna z najważniejszych zup na Wielkanoc. To nie tylko potrawa, ale wręcz element rodzinnej tradycji. W wielu polskich domach zaczyna się od niego świąteczne śniadanie, a w większości podaje na wielkanocny obiad. Tradycja sięga czasów, gdy zupa była symbolem zakończenia postu i powrotu do spożywania mięsnych posiłków.

Barszcz biały wielkanocny przygotowuje się podobnie jak ten klasyczny. Nie może w nim jednak zabraknąć jajek (symbolu odrodzenia) oraz białej kiełbasy. To na jej bazie powstaje najczęściej mięsny wywar, a potem jej kawałki trafiają do misek. Dla chrześcijan to także znak dobrobytu i obfitości. Popularnym dodatkiem w tym okresie jest też chrzan - możesz dodać go bezpośrednio do garnka albo każdemu do miski (aby zróżnicować stopień jej ostrości). Jego wyrazisty smak idealnie komponuje się z kwaśną nutą barszczu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Duży garnek, patelnia (grillowa)

Etapy przygotowania

Skoro wiesz już, jak ugotować biały barszcz na kiełbasie, przyjrzyj się bliżej jego kaloryczności oraz użytym składnikom. Dzięki tym informacjom będziesz bardziej świadomy tego, jakie produkty wybierać w sklepie, aby uzyskać najlepszy smak zupy.

Czy barszcz biały to żurek?

Nie każdy wie, czy barszcz biały to żurek. Niektórzy mylą je ze sobą i używają nazw zamiennie, a tymczasem to duży błąd. Warto zapamiętać, że barszcz biały i żurek to dwie zupełnie różne od siebie zupy. Choć obie to tradycyjne potrawy kuchni polskiej, to różnią się od siebie zakwasem. Barszcz biały robi się na tym pszennym, natomiast żurek - na żytnim. Dzięki temu żurek ma kwaśniejszy, bardziej intensywny i wyrazisty aromat oraz gęstszą konsystencję. Natomiast barszcz biały na zakwasie pszennym jest łagodniejszy, ma delikatniejszy smak i konsystencję. 

Zupy mogą natomiast zawierać te same składniki, np. jajko na twardo, ziemniaki, białą kiełbasę czy czosnek. Do żurku częściej jednak dodaje się majeranek, w barszczu białym jest on pomijany. Co ciekawe, w części Polski na wiosenne święta podaje się żurek, a w innych regionach barszcz wielkanocny. To dodatkowo rodzi trudności w rozróżnieniu, czy barszcz biały to żurek i na odwrót.

Zakwas na barszcz biały

Choć gotowy zakwas na barszcz biały w butelce można kupić nawet w osiedlowym sklepie, to warto samodzielnie go przygotować. Wtedy zupa staje się jeszcze smaczniejsza. Tym bardziej że większość sprawdzonych przepisów na barszcz biały na białej kiełbasie zawiera też instrukcję, jak zrobić zakwas na barszcz biały. Wiadomo, że musi powstać na bazie mąki pszennej. To fermentowana esencja do zupy, która później nadaje jej charakterystycznego, lekko kwaśnego posmaku. 

Do przygotowania domowego zakwasu na barszcz biały potrzebny będzie większy słój. Wystarczy wymieszać w nim ok. 5 łyżek mąki z 500 ml ciepłej wody. Do mikstury dodaje się też dwa ząbki czosnku, kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu. Naczynie następnie przykrywa się ściereczką płócienną lub gazą i odstawia w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Codziennie, drewnianą łyżką, trzeba lekko przemieszać zakwas. Po kilku dniach nabierze charakterystycznego zapachu. Naturalny zakwas na barszcz biały podkręci smak zupy, która będzie jeszcze pyszniejsza.

Kaloryczność barszczu białego

Czy zupa powinna stać się tylko barszczem wielkanocnym, który zajadamy raz do roku? Jak tłusta to potrawa i jak wpływa na nasze zdrowie? Kaloryczność barszczu białego zależy przede wszystkim od użytych składników. Sama baza, jeśli przygotujesz ją na zakwasie i warzywach, jest dość lekka. Porcja takiej zupy może mieć ok. 120 kcal. To, co dodaje jej kalorii, to kiełbasa, jajka i śmietana. Produkty znacznie zwiększają wartość energetyczną potrawy. Gdy wybierzesz tłustsze mięso albo dodasz więcej śmietany, niewielka miska barszczu białego może mieć już 450 kcal. Jeśli chcesz, aby kaloryczność barszczu białego była niska, to postaw na chudszą kiełbasę, zamień śmietanę na jogurt naturalny i dodaj tylko jedno jajko. Zupa wciąż będzie pyszna, a przy okazji też nieco lżejsza.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62859

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15832

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5920

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2581

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2441

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 271

do 15 min 15 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62859

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15832

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5920

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2581

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2441

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 271

do 15 min 15 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Barszcz biały z kiełbasą
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1,5 l wywaru warzywnego,
  • kilka ugotowanych ziemniaków (z wywaru),
  • 250 g surowego boczku wędzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • listek laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • około 500 ml zakwasu pszennego,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku),
  • 400 g kiełbasy śląskiej lub białej,
  • kilka jajek na twardo.
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj 1,5 litra warzywnego wywaru (na włoszczyźnie, z dodatkiem ziemniaków, które potem wykorzystasz). Odcedź warzywa.

2

Pokrój w kostkę boczek. Podsmaż na dnie garnka z grubym dnem. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, zalej go gorącym wywarem warzywnym i zagotuj z dodatkiem obranych ząbków czosnku, majeranku, listka laurowego i ziela angielskiego. Gotuj przez około 15-20 minut.

3

Stopniowo dolej do gotującego się wywaru zakwas (do smaku), a następnie - zahartowaną wywarem śmietanę. Dopraw barszcz biały do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj wyjęte wcześniej z wywaru, pokrojone ziemniaki (by się ogrzały w zupie).

4

Pokrój w plasterki (lub na większe kawałki - wówczas ponacinaj je w poprzek) kiełbasę i obsmaż na patelni (najlepiej grillowej).

5

Podawaj biały barszcz z kiełbasą i pokrojonymi na ćwiartki jajkami oraz ze świeżym pieczywem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki