Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak domowego zakwasu nie może się równać z kupnymi odpowiednikami. Jest o wiele bardziej aromatyczny, a do tego nie zawiera zbędnych dodatków. Od zakwasu na żurek różni dwoma podstawowymi składniami. Pierwszym z nich jest mąka. Do zakwasu na barszcz biały wykorzystujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, do żurku jest to mąka żytnia razowa. Dodatkowo do zakwasu na barszcz biały dodajemy obowiązkowo majeranek. Zwykle zakwas potrzebuje około 7-8 dni, żeby nabrać odpowiedniego smaku. Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces, możemy do zakwasu dodać sok z kiszonej kapusty lub wodę spod kiszonych ogórków. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie skórki z chleba. Należy jednak pamiętać, że musi być to skórka z chleba pieczonego na zakwasie. Przepis na ten zakwas pochodzi od mojej babci Ali i korzystam z niego co roku.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2191
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 256
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2191
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 256
Składniki
Do litrowego słoika wsyp mąkę, dodaj obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Składniki zalej do połowy wysokości słoika letnią wodą. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj skórkę chleba pieczonego na zakwasie. Słoik zalej prawie do samej góry letnią wodą. Ponownie całość zamieszaj. Słoik przykryj czystą gazą, gazę umocuj przy użyciu sznurka lub gumki recepturki. Zakwas trzymaj w ciepłym miejscu przez 3 dni. Codziennie mieszaj zawartość słoika.
Po trzech dniach zakwas jest gotowy. Wyjmij z niego liście laurowe, ziele angielskie, skórkę chleba i czosnek. Gotowy wykorzystaj do zupy lub przelej do szklanej butelki i trzymaj w lodówce nawet do dwóch tygodni.