Do góry

Desery Przepis na:

Ciastko miętowe Basi

Ciastko miętowe Basi

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 16653

Smaczne, eleganckie, proste w przyrządzeniu. Jedyna uwaga - masę kremową przygotowujemy dzień wcześniej.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej: na małym ogniu zagotuj 1000ml kremówki z czekoladkami After Eight. Po zdjęciu z gazu ostudź i wstaw do lodówki.

  2. Biszkopt: białka jajek ubij na sztywną masę. Ubijaj następnie dalej - stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej łyżeczkę proszku do pieczenia. Stopniowo dosypuj do ubitej piany mąkę i mieszaj starannie, ale delikatnie drewnianą kopyścią. Po dokładnym wymieszaniu wlej ciasto biszkoptowe na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym (wystarczy wyłożyć samo dno). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto powoli wystudź pod lekką kołderką ze ściereczki kuchennej :) Wystudzony biszkopt wyjmij z blachy, odklej papier z dna, po czym biszkopt włóż do blachy z powrotem.

  3. Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem (pół szklanki) żelatynę, starannie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę zagotowaną poprzedniego dnia wyjmij z lodówki i ubij na sztywno, po czym powolutku dolewaj - ciepłą jeszcze - żelatynę i starannie miksuj dalej. Po zmiksowaniu z bitą śmietaną całej żelatyny wylej masę na biszkopt i wyrównaj powierzchnię ciasta. Włóż do lodówki na minimum godzinę.

  4. Ubij śmietanę i wyłóż - np. przy użyciu dekoratora - na wystudzone gotowe ciastko. Ozdób pałeczkami miętowymi lub w inny sposób. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiabarbara1962 02 września 2017 Super ciasto muszę wypróbować dzięki za przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 01 grudnia 2012 napewno dobre na upalne dni,,,,do ulubionych

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pinocchio 24 lutego 2011 Otóż te 400ml widnieje w pkt.4 oraz widoczne jest na zdjęciu :)
Przepraszam za niezbyt chlujne udekorowanie ciasta bitą śmietaną, ale byłem wyjątkowo stremowany możliwym efektem, co całkiem popsuło efekt ;)))))))))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanna13204 24 lutego 2011 na pweno pycha,tylko co z pozostałą śmietaną sie robi,bo piszesz że rozpuszczamy czekoladki w 1000ml a w składnikach widnieje 1400ml?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 24 lutego 2011 Z tą miętą będzie super na upalne dni !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 23 lutego 2011 rewelacyjne ciacho , napewno godne zrobienia ....

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń