Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto 3bit

Ciasto 3bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 308

Pyszne i pysznie wygląda ;)

Składniki

  • 6 małych opakowań herbatników maślanych
  • 1 margaryna
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 l śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka kostek czekolady gorzkiej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masa krówkowa: mleko skondensowane gotujemy 2 godziny (gotową masę również musimy chwilę potrzymać we wrzątku, żeby lepiej się rozsmarowała). Na kwadratową tortownicę wykładamy herbatniki i na nie wylewamy jeszcze ciepłą masę z mleka skondensowanego. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i odkładamy do ostygnięcia.

  2. Masa budyniowa: budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. Wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną.

  3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody, po kilku minutach lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy razem. Wykładamy na herbatniki.

  4. Ciasto schładzamy w lodówce minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc, wtedy herbatniki zmiękną. Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń