Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto 3bit

Ciasto 3bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 1814

Dodano:

Odsłon: 9248

Mięciutkie, delikatne, słodkie i szybkie ciasto, nie wymagające dużego nakładu pracy ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Proste, smaczne, idealne do kawy. Dzieci też na pewno je polubią! Porcja na dużą blachę

Składniki

  • Przygotuj:
  • 2 duże paczki herbatników (po 350g)
  • puszka masy kajmakowej
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku
  • kilka kostek czekolady /kakao/karob
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • niecały litr mleka
  • kostka margaryny
  • mleko do namaczania herbatników
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Budynie gotujemy w niecałym litrze mleka (najepiej 1,5l lub 1,7l) i studzimy.

  2. Herbatniki ściśle układamy na dnie blachy, możemy maczać je w mleku (będą mięciutkie a ciasto będzie lepsze). Masę kajmakową podgrzewamy i rozprowadzamy po herbatnikach.

  3. Na rozprowadzonej masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników.

  4. Do miski wrzucamy kostkę margaryny i porządnie rozcieramy ją mikserem. Następnie po łyżce dodajemy ostudzony budyń, za każdym razem dokładnie miksując i pilnując, żeby masa się nie zwarzyła.

  5. Wykładamy masę na herbatniki, wyrównujemy i dokładamy kolejną warstwę herbatnikową (to ciasto powinno nazywać się herbatnik, nie 3BIT...)
    Teraz pora na warstwę śmietanową: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, studzimy i powoli wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując.

  6. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy.
    Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Wierzch dekorujemy startymi kostkami czekolady, sypiemy kakao lub karobem. Możemy użyć czekoladowej polewy, ale musimy dołożyć na śmietanę kolejną warstwę herbatników :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 19 października 2017 Jak dla mnie rewelka <3 przede wszystkim, dlatego że jest bez pieczenia :P Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 października 2017 Jak zwykle bardzo apetyczne ciacho :)
Co jeszcze można dodać? Aha, pycha xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń