Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ala pinacolada

Ciasto ala pinacolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 890

Dodano:

Odsłon: 4290

eksperyment, wyszedł całkiem smaczny.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek, 7 łyzek cukru, 7 łyzek mąki, proszek do pieczenia
  • Masa ananasowa
  • 2x budyń
  • 2 szklanki skoku ananasowego + kilka łyzek do nasączenia
  • ananas w puszce
  • 0,5 masła
  • Masa kokosowa
  • mleko
  • karpatka lub budyń
  • masło 0,5 kostki
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • Ewentualnie do mas cukier ( w zależności czy budynie są słodzone czy nie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Zółtka ucieramy z cukrem dopóki cukier się nie rozpusci (nie będzie wyczuwalny). Do tego dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy nadal. Białaka ubijamy na sztywną pianę i najpierw dodajemy 2 łyzki do masy zółtkowej energicznie mieszając (spowoduje to łatwiejsze wymieszanie wiekszej ilosci białek). Dodajemy resztę białek tym razem juz delikatnie mieszamy tylko do połączenia. Pieczemy 170 ok. 20 min.
    Porcja z przepisu na duzą prostokątną blachę,

    Masa 1
    Zamiast mleka budynie gotujemy na soku ananasowym. Możemy uzyć tego z puszki, ale to zaledwie szklanka więc i tak trzeba dodać z kartonu. Budynie gotujemy2 ale ilość płynu dajemy jak na 1.
    Po wystygnieciu miksujemy z zimnym masłem. Ewentualnie dosładzamy.

    Masa 2
    Karpatkę lub budyń gotujemy wg. przepisu jednak zmniejszamy trochę ilość mleka by krem był bardziej gęsty. Po wystygnięciu miksujemy z masłem i dodajemy wiórki. Musi ich być naprawdę dużo, by krem był mocno kokosowy.

    Biszkopt kroimy na pół. spód nasączamy sokiem ananosowym. Smarujemy masą1 i układamy kawałki ananasa lekko wciskamy w krem. Kładziemy 2 biszkopti nasączamy i smarujemy masą 2 dodatkowo obficie supiemy wiórki i delikatnie je wciskamy. Ciasto musi postać min. noc w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń