Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Amerykaniec

Ciasto Amerykaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1900 Ocena: 43487

Dodano:

Odsłon: 1255

Bardzo lubimy ciasta proste, no i oczywiście z jabłkami. Super szybkie ciasto z mnóstwem cynamonu, idealne do kawy.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 garść rodzynek
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka oczyszczonej sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanych migdałów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka jajek oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

    Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie, żółtka i olej, cały czas ubijamy. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao oraz sodę. Mieszamy szpatułką.

    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.

    Rodzynki moczymy, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Wszystkie składniki łączymy (w tym migdały), przekładamy do formy (duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń