Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe:

Ciasto bananowe:

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 784

Nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy widelcem. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne.

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 całe jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu lub maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 2 banany na wierzch ciasta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie



  1. Cztery banany obrać i rozgnieść widelcem.Dodać do nich całe jajka i dokładnie rozmieszać.
    Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę , cynamon i sól. Wymieszać do połączenia składników.
    Do rozgniecionych banów wlać jogurt lub maślankę, olej, dodać cukier i wymieszać widelcem. Stopniowo dosypywać "suche" składniki. Na końcu wrzucić posiekaną czekoladę. Wymieszać i przelać do dwóch małych foremek o wymiarach 23/10 cm.
    Obrać dwa banany, przekroić wzdłuż i wcisnąć w ciasto. Piec 50 minut w tem. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń