Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu)

Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu)

Autor: Kasiek189

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 703

Dodano: 18.05.2018

Odsłon: 1566

Proste ciasto bananowe z dodatkiem gorzkiej czekolady dla łasuchów

Składniki

  • 2 szklanki mąki (1 szkl. ryżowej i 1 szkl. owsianej bezglutenowej)
  • 3 dojrzałe duże banany
  • 2 jaja w temp. pokojowej
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. To samo robimy z czekoladą.

  2. Mąki przesiewamy, dodajemy cynamon i sodę.

  3. Banany rozgniatamy widelcem na papkę i dodajemy do nich ostudzone masło. Mieszamy do połączenia składników.

  4. Jajka roztrzepujemy i dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia składników.

  5. Do mąki wlewamy ocet jabłkowy, aby powstała reakcja z sodą. Następnie dodajemy jajka z jogurtem i masę bananową. Mieszamy intensywnie, ale krótko.

  6. Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników.

  7. Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy ciemną i nakłuwamy patyczkiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 maja No i jak tu dbać, o linię, gdy widzi się takie pyszności ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń