Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 176

Dodano:

Odsłon: 27840

Słodycz bananów zrównoważona nutą gorzkiej czekolady i delikatnym kremem jogurtowym. Niezwykle eleganckie, a przy tym proste i szybkie w wykonaniu, ciasto powstałe z potrzeby czegoś bardzo, baaaardzo bananowego. Lekkość i delikatność, aromat czekolady i bananów - jednym słowem kompozycja doskonała!!! :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Proporcje na tortownice kwadratową 24x24cm

  2. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.

  3. Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szklanki). Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 3 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę.

  4. W jednym naczyniu ubić "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt (z ewentualnym dodatkiem cukru - do smaku, wedle uznania). Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać część lekko tężejącej żelatyny (ok. 2/3) i w analogiczny sposób postąpić ze śnieżką - dodając pozostałą żelatynę.

  5. Obydwie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i natychmiast przekładać biszkopty w sekwencji: biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu - banany (pokrojone w kostkę) Tak przełożone ciasto wstawić natychmiast do lodówki. Gdy krem stężeje przygotować polewę.

  6. Pokruszoną czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie rozpuści się. Po ostygnięciu polać wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia90 13 lutego 2013 Wygląda rewelacyjnie:) Przepis ląduje do ulubionych.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 13 lutego 2013 Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje, do ulubionych 5-ka :)) pozdrawiam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 lutego 2013 uwielbiam banany w każdej postaci, więc te wspaniałości też na pewno wypróbuje :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 13 lutego 2013 Wyśmienite musi być to ciasto,do ulubionych wrzucam:)5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń