Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z lukrem truskawkowym

Ciasto bananowe z lukrem truskawkowym

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 4967

Dodano: 09.06.2018

Odsłon: 106

Ekspresowe ciasto w 20 minut. Przyjemne, lekko wilgotne ciasto z bananami, dla mnie najlepszy jest tu lukier z truskawek liofilizowanych.

Składniki

  • 4 dojrzałe banany ( 500 g po obraniu )
  • cukier 165 g
  • 1 jajko
  • roztopione masło 50 g
  • bakalie 100 g
  • mąka pszenna 255 g + 1 łyżeczka kakao ( opcjonalnie )
  • soda 1 łyżeczka
  • Lukier : cukier puder 2-3 łyżki
  • zmielona truskawki liofilizowane 2 -3 łyżki
  • sok z cytryny
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszka 25 X 12 cm.
    Banany zmiksować z cukrem na papkę. Bakalie lekko posiekać.
    Dodać resztę składników, mieszać łyżką dokładnie ale krótko.
    Do połowy masy można dodać kakao i ponownie wymieszać.
    Ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej bułką blaszki.
    Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 C.
    Truskawki zmielić w młynku do kawy, wszystkie składniki wymieszać, dobrze zadbać o to by lukier był dość kwaskowy.
    Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń