Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe, pomarańczowo-mandarynkowe

Ciasto biszkoptowe, pomarańczowo-mandarynkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3922

Dodano:

Odsłon: 3400

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym. Ciasto delikatne, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT KAKAOWY:-4 jajka
  • -1 szklanka cukru -4 łyżki wody -1 szklanka mąki
  • -4 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz. -2 łyżki kakao
  • BEZA: -5 białek
  • -200 g. pudru cukru -2 łyżki mąki tortowej -1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczkę octu -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM POMARAŃCZOWY:
  • -1 l. soku pomarańczowego(z kartoniku) -2 białe budynie
  • -1/2 szklanki cukru -skórka starta z wyparzonej pomarańczy -100 g. masła
  • -1 galaretka cytrynowa
  • POMARAŃCZOWA BITA ŚMIETANA:
  • -1 puszka mandarynek-312 g. -1 szklanka syropu pomarańczowego
  • -5 łyżeczek żelatyny -500 ml. śmietanki 30 % -5 łyżek pudru cukru -1 śmietan-fix
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,30x40. Piec 25 min. w 175*.

  2. Białka ubić z solą, potem cukrem. przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać już łopatką. Na koniec domieszać ocet. Bezę wyłożyć na taka sama blaszkę, jak piekliśmy biszkopt. Też wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku do 175*, potem zmniejszyć do 150* i suszyć ok.1 godz. Sprawdzać, żeby nie przypaliła się, ma być złota.

  3. krem- Na soku z cukrem i skórką pomarańczową, ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać, do rozpuszczenia galaretkę. Potem wkręcić masło.Ostudzić do lekkiego tężenia.
    Wyłożyć na biszkopt, zabezpieczonym papierem.Przykryć bezą i schłodzić.

  4. bita śmietana-Mandarynki odcedzić. Sok z mandarynek i syrop pomarańczowy, podgrzać do zagotowania. Żelatynę rozmieszać z 1/2 szklanki tego gorącego soku. Wlać z powrotem do soku.Wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Na koniec dolewać sok z żelatyną. Krótko zmiksować i wyłożyć na bezę. Poukładać mandarynki i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń