Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z kremem i biszkopcikami

Ciasto biszkoptowe z kremem i biszkopcikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2856

Dodano:

Odsłon: 102

Ciasto z biszkoptem czekoladowym z dwoma kremami ciemnym i jasnym. Ciasto z biszkopcikami, wyszło puszyste i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -100 g. gorzkiej czekolady -100 g. masła -8 jajek L
  • -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -50 g. zmielonych orzechów -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 łyżka miodu -1/3 szklanki gorącej wody
  • KREM CIEMNY:
  • -200 g. gorzkiej czekolady -330 ml. śmietanki 30 %
  • -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. jogurtu greckiego -250 G. serka mascarpone
  • BISZKOPCIKI:-200 g.okrągłych biszkopcików
  • KREM BIAŁY:
  • -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • -400 ml. mleczka kokosowego -1 Śnieżka
  • -80 g.cukru pudru -500 g. jogurtu greckiego
  • ESY-FLORESY:
  • -100 g. gorzkiej czekolady -25 g. masła -3-4 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Czekoladę wraz z masłem, roztopić nad parą i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli, potem z cukrem. Następnie dodawać po żółtku.Przesiać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać. Domieszać też orzechy i czekoladę.(za długo nie mieszać). Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 min. w 175 *.
    Po przestygnięciu nasączyć wodą z miodem.

  2. Krem ciemny:
    Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą.
    Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śmietan-fixami. Następnie dodawać porcjami jogurt oraz serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt.

  3. Zaraz poukładać biszkopciki, lekko wciskając i schłodzić w lodówce.

  4. Krem jasny:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.Mleczko ubić z pudrem cukrem i Śnieżką. Potem z porcjami jogurtu.Na koniec wlewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na ciasto i schłodzić.


    Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuścić nad parą i polać ciasto w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń