Do góry

Desery Przepis na:

ciasto brzoskwiniowe

ciasto brzoskwiniowe

Autor: palooka

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 501

Dodano: 06.03.2011

Odsłon: 26925

Pyszne ciasto na każdą porę.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i sok z brzoskwiń ( sok z puszki). Na końcu ubić pianę z białek z cukrem wanilinowym i dodać ostrożnie do reszty masy.

  2. Blaszkę (25x25) natłuścić i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do foremki na wierzch dać pokrojone brzoskwinie, można je także wymieszać z ciastem . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40-45 minut. W miedzy czasie sprawdzać patyczkiem ciasto.

  3. wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, lub ubić bitą śmietanę i rozsmarować na ciasto i na wierzch posypać brzoskwiniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

joana018 12 maja 2011 A tego soku to ile? Wszystko z puszki czy 1 szklanka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pchela1977 22 kwietnia 2011 Bardzo dobre ciasto i proste ciasto,wlasnie dzisiaj bede je piekla po raz 2..pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justi_117 29 marca 2011 Uważam, że blaszka 25x25cm jest za mała na podana ilość składników. Widząc wymiary podane w przepisie użyłam okrągłej formy o średnicy 26cm. Ciasto wyrosło ale niestety po 45 min. a nawet i 55 min. w środku było nadal surowe. Nie wiem czy coś źle zrobiłam bo jestem początkująca jeśli chodzi o pieczenie ciast. Następnym razem jeśli spróbuję to na większej blasze...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orwima 20 marca 2011 Ależ smakowicie wygląda! Muszę wypróbować!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 06 marca 2011 Kolejny przepis, który warto wypróbować:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń