Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4947

Dodano:

Odsłon: 6208

Ciasto bardzo delikatne, tortowe. Ciasto o smaku kawy, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jaj -1 szklanka mąki(w tym 1/3 ziemniaczanej)
  • -1 szklanka cukru -1 szklanka oleju
  • -3 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki kakao
  • DO NASĄCZENIA:
  • -1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy
  • -cukier do smaku -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM CAPPUCCINO:
  • -2 Śnieżki -400 ml szklanki mleka
  • -1 szklanka kawy cappuccino-czekoladowe
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • -1 krem czekoladowy do tortów w proszku
  • DODATKOWO:
  • -ciastka herbatniki maślane, kakaowe- ok.260 g.
  • PIANKA:
  • -2 śnieżki -2 szklanki mleka -3 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • DO POSYPANIA: -sucha kawa cappuccino
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao, proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Wylać na blaszkę (34x38)z papierem. Upiec biszkopt w 175*ok. 30 min.
    nasączenie-Kawę zaparzyć i posłodzić. Ostudzony biszkopt, nasączyć połową kawy.

  2. krem-Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Mleko ubić ze Śnieżką, w/g przepisu,potem z kremem do tortów.Na koniec ubić z żelatyną, dolewając po trochu. Tężejącą piankę,wylać na biszkopt.

  3. Przykryć ciastkami i nasączyć resztą kawy.

  4. pianka- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzone mleko ubić ze śnieżkami. Na koniec dolewać żelatynę i ubić. Wyłożyć na ciastkach.

    Posypać suchą kawą cappuccino i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń