Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cappuccino siostry Anastazji

Ciasto cappuccino siostry Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 9119

Dodano:

Odsłon: 2383

Ciasto to pochodzi z dużego zbioru przepisów siostry Anastazji, ale nie bardzo pamiętam z której książki, zresztą przepis jest genialny. Biszkopt jest mięciutki i taki puszysty, ciasto kokosowe chrupiące i bardzo słodkie, a masa to taką jaką pamiętam z dzieciństwa delikatna, aksamitna.

Składniki

  • Składniki na biszkopt ciemny:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na biszkopt kokosowy:
  • 20 dag kokosu
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino waniliowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt ciemny:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru cały czas miksując, aż do wyczerpania się składników.

  2. Do ubitej piany dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.

  3. Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką.

  4. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę.

  5. Brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C i pieczemy przez około 40-45 minut. Po upływie czasu pieczenia ciasto sprawdzamy wykałaczką, jeżeli jest sucha ciasto jest upieczone, jeżeli nie pieczemy w dalszym ciągu sprawdzając ciasto co 5-10 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do przestygnięcia.

  6. Biszkopt kokosowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

  7. Do ubitej piany dodajemy kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia.

  8. Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę, takiej samej wielkości jak do pieczenia biszkoptu ciemnego.

  9. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.160'C przez około 45-50 minut. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik uchylamy lekko drzwi piekarnika tak na około 2-3 cm i pozostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

  10. Masa: Cukier, cukier waniliowy,budyń,mąkę i żółtka wrzucamy do jednego garnka.

  11. Do przygotowanych składników dolewamy mleko.

  12. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy cały czas mieszając do momentu powstania budyniu.

  13. Kiedy budyń po zagotowaniu będzie miał pęcherze powietrzne wówczas oznacza to że jest już gotowy i możemy odłożyć go do ostygnięcia.

  14. Masło ucieramy na puch, dodajemy ostudzony budyń i kawę cappuccino w proszku, a następnie dokładnie miksujemy mikserem.

  15. Ciemny ostudzony biszkopt przekrawamy na pół tak aby powstały nam dwa, na jeden ciemny biszkopt nakładamy połowę masy i rozsmarowujemy po całości.

  16. Na masę nakładamy biszkopt kokosowy. Na biszkopt kokosowy nakładamy drugą połowę masy i również dokładnie rozsmarowujemy po całości.

  17. Na masę nakładamy drugi ciemny biszkopt. Wierzch ciasto obsypujemy cukrem pudrem i odkładamy do lodówki na około dwie godziny.

  18. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 13 czerwca Bardzo apetycznie wygląda. Podziwiam cierpliwość do robienia zdjęć z etapów przygotowania:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 13 czerwca Dużo pracy włożyłaś w ten biszkopt. Twoja rodzina pewnie nie mogła wyjść z zachwytu.
Serdecznie pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 czerwca Ale smaczne ciacho! i ile pracy i serca w nim widac! Odpowiedzi: 10 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń