Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto cebulowe czyli popularne "Zwiebelkuchen"

Ciasto cebulowe czyli popularne Zwiebelkuchen

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 956

Dodano:

Odsłon: 14029

Idealne ciasto na jesień. Można podawać na gorącom ale smakuje również na zimno. Polecam również smakoszom pizzy:)

Składniki

  • na ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dkg masła
  • kminek (oczywiście jeżeli lubimy)
  • na warstwę cebulową:
  • 1,5- 2 kg cebuli
  • 0,5 kg boczku (najlepiej wędzonego)
  • olej
  • polewa:
  • 2 pozostałe białka+ 3 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, jeżeli ktoś nie lubi kminku może go pominąć, aczkolwiek polecam:) Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

  2. Cebulę kroimy w krążki ( polecam założyć maskę do nurkowania i obędzie się bez płaczu:)). Boczek kroimy w paski i podsmażamy na oleju, dodajemy cebulę, którą należy bardzo delikatnie zeszklić, nie dopuścić by była zbyt miękka. Używam wędzonego boczku, który jest słony, więc farszu nie solę, ale należy go spróbować i decyzja należy do was.

  3. Brytfannę (ja używam tej dołączonej do pieca) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto (należy pamiętać, że ciasto trochę urośnie dlatego nie wykładać po brzegi bo wykipi- sprawdziłam:)). Na ciasto wykładamy farsz.
    Pozostałe białka + jajka rozmieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Przygotowana mieszanką polewać farsz.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 50 min.

    Rozkosz podniebienia gwarantowana:)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń