Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto chałwowo-czekoladowe

Ciasto chałwowo-czekoladowe

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 5320

Dodano: 25.03.2018

Odsłon: 1092

Bajeczna rozkosz podniebienia czyli bardzo, bardzo dużo kalorii w jednym kawałku ciasta chałkowo-czekoladowego. Ciasto samo rozpływa się w ustach. Bardzo czasochłonne, ale warte swojej ceny.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masę chałwową:
  • 6 małych batoników chałwa każdy po 65g
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 35 dag masła
  • Masę czekoladową:
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 tabliczka czekolady
  • Ponadto:
  • 2 tabliczki czekolady
  • około 50 małych bezików
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku cały czas ubijają, aż wyczerpiemy składniki.

  2. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

  3. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C i pieczemy go przez około 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie zimnie wówczas przekrawamy je wzdłuż na pól.

  5. Masa chałwowa:

    Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym, mąką i odrobiną mleka. Resztę mleka gotujemy. Kidy mleko się zagotuje wlewamy do niego rozmieszane żółtka.

  6. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy budyń na małym ogniu. Pamiętamy o mieszaniu aby budyń nie przywarł nam do garnka. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.

  7. Masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy budyń i po jednej chałwie.

  8. Miksujemy i tak do ostatniego batonika chałwowego.

  9. Masa czekoladowa:

    Jajko roztrzepujemy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia masy na małym ogniu.

  10. Kiedy masa będzie gęsta jak budyń, wówczas odstawiamy ją do przestygnięcia.

  11. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.

  12. Do masła dodajemy masę i wszystko miksujemy.

  13. Następnie dodajemy kakao oraz przestudzoną czekoladę.

  14. . Wszystko dokładnie miksujemy.

  15. Na jednej połowie biszkoptu nakładamy masę czekoladową.

  16. Na masę czekoladowa układamy bezy.

  17. Na bezy wykładamy masę chałwową(można trochę masy odłożyć do posmarowania boków ciasta).

  18. Na masę chałwową nakładamy drugą połowę biszkoptu. Boki ciasta smarujemy masą chałwową. Na wierzch wylewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.

  19. Na czekoladzie układamy bezy.

  20. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń