Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Coca - Cola

Ciasto Coca - Cola

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3057

Dodano:

Odsłon: 42709

aby ciasto coca – cola faktycznie nim było, przygotowałam dodatkową warstwę kremu z coca coli plus galaretkę. Z tego ciasta jestem zadowolona, w szczególności zaś z pysznego kremu orzechowego, na który przepis muszę sobie zachować. No i kolejny jego plus – trudno jest tu cokolwiek zepsuć czy przypalić, bo nie wymaga on gotowania tak jak chociażby budyniowy.

Składniki

  • Ciasto:
  • 130 g rozpuszczonego masła
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
  • szczypta soli
  • 160 ml coca – coli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Krem orzechowy:
  • 150 g herbatników (ja dodałam 100 g pełnoziarnistych i biszkopty)
  • 200 ml coca – coli
  • 150 g mielonych orzechów włoskich(u mnie odrobinę więcej)
  • 3/4 kostki miękkiego masła (150 – 170 g)
  • 150 cukru pudru (lub mniej)
  • 2 łyżki rumu (u mnie wisky)
  • Masa śmietankowa:
  • 330 ml śmietanki schłodzonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości wody
  • Masa colowa:
  • 150 ml coca – coli
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 ml śmietanki schłodzonej
  • 1 łyżka cukru
  • Galaretka:
  • 200 ml coca – coli
  • 1 łyżka żelatyny
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W misce trzepaczką lub mikserem łączymy jajko z cukrem i szczyptą soli, dolewamy stopniowo przestudzone masło a następnie coca colę i mleko. Przesiewamy kakao, proszek i mąkę – dodajemy do masy. Ciasto pieczemy w blaszce wielkości kartki a4 (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 – 20 minut. Studzimy.

  2. Herbatniki rozdrabniamy, kruszymy i zalewamy coca colą (biszkopty rozpuszczają się gorzej) – odstawiamy na godzinę lub dwie do namoczenia. Jeżeli masa wciąż jest niejednolita – blendujemy. Mieszamy ze zmielonymi orzechami. Masło ucieramy na puch dodając alkohol i przesiany cukier puder. Gdy zbieleje, dodajemy po łyżce masy. Całość wykładamy na przestudzone ciasto.

  3. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na masę orzechową.

  4. Połowę coca – coli łączymy z żelatyną – rozpuszczamy, dolewamy pozostałą coca – colę. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy coca – colę wciąż mieszając. Masę wykładamy na ciasto. Gdy stężeje wykładamy galaretkę.

  5. Połowę coca coli podgrzewamy z żelatyną, dolewamy resztę i mieszamy. Gdy wystygnie, wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gusiek 04 grudnia 2016 Witam, czy do masy masy colowej trzeba podgrzać cole żeby rozpuścić w niej żelatynę? Czy w zimnej tez się rozpuści? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń