Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cukiniowe z masą kawową.

Ciasto cukiniowe z masą kawową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1891

Dodano:

Odsłon: 7825

Do niedzielnej kawki.

Składniki

  • Mąka pszenna - 4 szklanki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Jajka - 5 szt
  • Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • Kakao - 2 łyżki
  • Olej - niepełna szklanka
  • Cukinia zielona starta - 3 szklanki
  • Przyprawa do piernika - 4 łyżeczki
  • Masło - 400 g
  • Cukier kryształ - 150 g
  • Żółtka - 5 szt
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
  • Spirytus - 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO

    SKŁADNIKI:
    - Mąka pszenna - 4 szklanki
    -Cukier - 1 szklanka
    -Jajka - 5 szt
    -Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
    -Kakao - 2 łyżki
    -Olej - niepełna szklanka
    -Cukinia zielona starta - 3 szklanki
    -Przyprawa do piernika - 4 łyżeczki

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Składniki dokładnie zmiksować.
    Przełożyć do formy (24X32) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 1 godzinę.

  2. MASA

    SKŁADNIKI:
    -Masło - 400 g
    -Cukier kryształ - 150 g
    -Żółtka - 5 szt
    -Mąka pszenna - 2 łyżki
    -Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
    -Spirytus - 2 łyżki

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Żółtka zmiksować z cukrem, dodać mąkę i wymieszać.
    Kawę zalać szklanką wrzącej wody i lekko przestudzić, wlać do żółtek. Wymieszać. Postawić na kuchence i zagotować aż powstanie gęsty krem, wystudzić.
    Masło utrzeć, dodawać po łyżce kremu kawowego, cały czas ucierając.
    Pod koniec ucierania dodać spirytus.

  3. Placek przekroić i przełożyć masą.

  4. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń