Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cynamonowe z kremem ajerkoniakowym

Przepis dnia 2013-10-27
Ciasto cynamonowe z kremem ajerkoniakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4664

Dodano:

Odsłon: 34088

Przepis znaleziony na blogu Dania Warte Grzechu. Od siebie dodałam masło do masy kajmakowej. To ciasto to puszysty biszkopt z alkoholowym kremem i masą karmelową. Na tym cieście po raz pierwszy wypróbowałam technikę zapobiegania opadania biszkopta w postaci jego rzucania o podłogę. Nie sądziłam, że może być aż tak skuteczna!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Krem:
  • ok. 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki gęstego ajerkoniaku (advokata)
  • Masa kajmakowa:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 kostka masła
  • wiórki kokosowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie całość przemieszać. Blaszkę o wymiarach 20x35cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

  2. Krem: Przygotować budyń, dodając cukier. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puch. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając. Na koniec stopniowo wlewać gęsty ajerkoniak i zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.

  3. Masa kajmakowa: Masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując. Jeśli masa będzie wydawać się zbyt rzadka, należy ją na chwilę włożyć do lodówki, do lekkiego stężenia. Uniknie się wtedy ‘spłynięcia’ masy z biszkoptu.

  4. Na pierwszy wystudzony blat ciasta wyłożyć masę budyniowo-ajerkoniakową, następnie przykryć drugim blatem. Rozsmarować masę kajmakową i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 30 października 2013 Ciacho na pewno pyszne ale dla mnie trochę za dużo tego cukru i masła.Myślę,że budyń można ugotować bez cukru i utrzeć z mniejszą ilością masła.Chyba nie straci na smaku a będzie tylko trochę mniej masy.Dzięki za przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 21 października 2013 technika rzucania, jak najbardziej skuteczna :))), a ciasto? poezja smaków :)) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń