Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 1152

Dodano:

Odsłon: 10937

Smaczne, szybkie

Składniki

  • Upiec biszkopt z 8 jaj.
  • Masa:
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • sok z 3 cytryn i skórka starta z 1 cytryny
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Lukier cytrynowy:
  • 25 dkg cukru pudru
  • sok z całej cytryny
  • 1łyżka spirytusu lub czystej wódki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upieczony biszkopt przekroić na połowę.Przed położeniem masy naponczować.

  2. Masa: Wodę,cukier, masło,sok i skórkę z cytryny zagotować i przestudzić.1 szkl. mleka wymieszaną z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej wlać do tego syropu i zagotować aż się zrobi gęste.Ciepłą masę wylać na połowę ciasta i przykryć drugą połową.

  3. Lukier:Ucierać cukier z sokiem cytrynowym i wódką około 6 minut.Gładkim i lśniącym lukrem polewać ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gabi16 14 czerwca 2010 Mirabelko dziękuję za uwagę. Chyba nie za dokładnie napisałam ,ale poprawiłam.Co do ponczowania uważam że każdy ma swój ulubiony którym ponczuje biszkopt.Pozdrawiam ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 13 czerwca 2010 Ciasto zapowiada się bardzo smacznie, ale niestety nic nie rozumiem z wykonania masy :( jak to "przestudzić 1 szklankę mleka z mąką ziemniaczaną" skoro nie ma ich w składnikach? Mam to mleko wcześniej podgrzać, żeby móc je przestudzić? Przecież to bez sensu. I co, to mleko mam wlać do gotującej się wody z masłem, cukrem i cytryną? Bo o tym nie napisałaś... I czym naponczować ten biszkopt? Przepraszam, ale mam wrażenie, że albo ja jestem niekumata, albo Ty pisałaś ten przepis, jakby Cię ktoś gonił... :(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń