Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe z budyniem i śliwkami

Ciasto cytrynowe z budyniem i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 300

Ciasto kruche z masą budyniową i kruszonką kokosową. Ciasto pyszne o smaku cytrynowym.

Składniki

  • CIASTO:
  • -3,5 szklanki mąki -5 jajek -3/4 szklanki cukru
  • -250 g. masła -sok z 1/2 cytryny -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -5 szklanek mleka -3 budynie cytrynowe -6 łyżek cukru
  • -sok z 1/2 soku z cytryny -5 jajek
  • OWOCE: -ok.11 sztuk śliwek średnich
  • KRUSZONKA KOKOSOWA:
  • -200 g. mąki -200 g. masła -100 g. kokosu -100 g. cukru
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -100 g. cukru pudru -2 łyżki soku z cytryny
  • -jak za gęste, to dodać troszkę gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać sok i zmiksować.Rozsmarować na blaszkę 30 x 40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. masa budyniowa-Na mleku ugotować budyń z cukrem. Lekko przestudzić, dodać rozkłócone jajka, sok i wylać na surowy placek.

    Śliwki pokroić na ćwiartki i ułożyć na budyniu.

    kruszonka-Wszystkie składniki rozkruszyć w palcach i rozsypać na cieście.

  3. Piec ok.70 min. w 175 *C.

    lukier-Cukier puder przesiać. Dodać sok i tyle gorącej wody, żeby lukier był lejący. Polać zimne ciasto w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń