Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe z lukrem.

Przepis dnia 2016-05-22
Ciasto cytrynowe z lukrem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 23

Dodano:

Odsłon: 5075

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne w srodku, mocno cytrynowe. Lukier cytrynowy dodaje przyjemnej kwasowości. Polecam podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z jednej cytryny
  • Na lukier:
  • sok z połowy cytryny
  • Cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Odmierzyć wymagane składniki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszać jaja z cukrem robotem kuchennym na puszystą masę, dodać olej, skórkę cytrynową i sok z cytryny. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do keksówki i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

  2. Lukier:
    Sok z cytryny wymieszac z cukrem pudrem na gęstą masę, która ociężale spływa z łyżki. Letnie ciasto obłożyć lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń